copper pak Bundar

Oktober 31, 2008

pak bundar bulatkan angka 1.607 jadi 1.7

kita perlu lihat serius masalah ni. bolehkah kamu pikir pemimpin nombor satu malaysia gagal  selesaikan masalah matematik mudah?

saranan saya begini;

1) kembalikan sains dan matematik kepada bahasa Melayu

2) kem BTN harus di mansuhkan diganti dengan kem Matematik. begitu juga kem ISA.

3) banyakkan lagi poster bundarkan seperti di cashier pasaraya besar tu. poster ini perlu dicetak besar2 di depan PWTC dan putrajaya.

4) bundarkan tempoh peralihan kuasa najib-pak lah.

copper ini diharap mempunyai kebolehan tempur, ‘search and rescue’ dan pengangkutan”


rokok VS arak: mana kementerian kesihatan?

Oktober 30, 2008

hari ini bumilangit ditergezutkan dengan berita larangan merokok di kaki lima. rokok? tembakau yang digulung dalam kertas putih. dibakar disatu hujung dan disedut di satu hujung yang lain. ini perbuatan yang salah kerana boleh menyebabkan kanker dan impotensi. rokok ini salah kerana membazir. rokok ini disalahkan kerana berbagai2 sebab. kesian rokok.

disatu sudut lain, terletak sebotol arak; pembenci panggil air kencing setan, penggemar panggil waiter, mintak tambah lagi.

arak ini tidak nampak kotor, tiada amaran kerajaan di luar botolnya, tiada larangan untuk minum ditempat awam- pernah nampak papan tanda dilarang mabuk2 di sini? tiada kajian mendalam tentang kimia merbahaya dalam bir dan samsu. apa arak tak sebabkan kanker? maaf ya, bukan arak – minuman keras, lebih sopan begini.

arak ini apa? air saja, diminum dengan ais, dikelab kelas tinggi- dan di seven eleven (cashiernya pakai tudung). arak tradisi beribu bangsa, untuk menghargai dewa2. arak ini tak apa, tak menyebabkan impotensi.

apa beza besar arak dengan rokok? mari sini aku bisikkan kamu rahsia besar.

“kalau kamu haramkan rokok, kamu akan dilihat sebagai masyarakat bertamaduan, dan bermoral tinggi;

jika kamu haramkan arak, kamu taliban”

arak ni lebih teruk dari rokok, beribu2 kali ganda. Allah dalam Al Quran bukan saja kutuk peminum arak, tapi juga penuai, pemerah dan penjual. buruknya arak dalam kehidupan manusia ini telah diketahui ramai, siapa pun tahu arak ni jahat. pernah kamu dengar orang membunuh kerana rokok? pernah kamu dengar orang dirogol kerana hisap rokok? tapi kenapa arak terselamat?  

proposal bumilangit

1)arak perlu dijadikan barangan kawalan. tak boleh dijual sesuka hati. ketatkan lesen penjualan.

2)arak tidak boleh dijual dikawasan yang majoritinyan lebih 80% muslim ini termasuk kafe, kedai serbaguna 24 jam. kedai restoran cina/india, pasaraya besar dikecualikan. kat kuala lumpur ini, 7E kat keramat, kg baru, bangi dan shah alam tu, tak payah la jual arak.

3)jika kawasan itu komposisi bangsanya muslim dan non muslim hampir sama banyak, lesen penjualan arak perlu diberi dengan sekadarnya. misalnya di taman melawati, dan taman permata, hulu kelang, ada dua 7-11 yang jual arak dan pasaraya besar Giant untuk beli arak secara borong. ini sangatlah tak perlu. kenapa? tak minum arak nanti jatuh sakit kah? ia bukan satu necessity. tutup kedua2 7-11 dan hanya benarkan giant saja yang jual arak. kalau ketagih sangat nak minum sampai mulut berbuih2 masa pukul 2-3 pagi, pergi saja di wangsa melawati (10 min jalan kaki dari giant).

4)sebagai pemulaan, kedai 7-11 yang berhenti jual arak, cukai iklan papantandanya tak perlu bayar sebagai insentif.

5)orang muslim tak boleh jual arak, hidang arak atau memandu lori yang membawa arak. ini termasuk pilot dan pramugari MAS.

   a) MAS wajib berhentikan hidang arak kerana arak telah mencatatkan beberapa kes keganasan (air rage)dalam penerbangan termasuk gangguan seksual kepada pramugari. adakah MAS akan rugi kalau berhenti jual arak? TAK! berapa orang dalam dunia ni travel hanya untuk minum dalam flight? MAS patut pikir berapa ratus ribu RM yang dapat dijimatkan jika arak tidak dihidangkan. aku dengar ada beberapa syarikat penerbangan sudah pon haramkan arak, national carrier islam hadari bila lagi?

 b) di kedai serbaguna 24 jam/ kedai rucit yang jual arak, wajib guna vendor mesin yang boleh baca kad pengenalan untuk pastikan pembeli lebih 18 tahun dan non muslim. tak boleh jual terus. dengan ini, cashier tu boleh terus pakai tudung.

6) kilang arak dah tak boleh bukak kat malaysia ni, simply sebab tak perlu.

ok dah, sesapa nak tambah?

kembali kepada isu rokok, saya rasa patot juga kerajaan wajibkan gambar ‘ngeri’ seperti di kotak rokok itu dilaksanakan juga kepada kotak cigars. amacam nazri (aziz)? ada efek tak?


mari belajar ilmu pukau – kira ijazah sekali la.

Oktober 26, 2008

sebagai salah seorang ahli ‘majlis dukun-dukun semenanjung’ – Malaysian pan penisular shaman council, aku rasa terpanggil untuk berkongsi maklumat dengan orang awam mengenai persoalan2 yang sering ditimbulkan mengenai ‘apa itu pukau’ dan ‘bagaimana untuk memukau’. Baca baki entri ini »


latte di rom

Oktober 23, 2008

minum susu gaya lelaki sejati di kota raya itali. teguk pertama antara malu dan ego.

macam ni ceritanya;

masa aku ke rom dua tahun lepas, sampai je kat termini, aku dan member aku pon nak sarapan. kami pon order dua minuman yang paling italiano yang kami boleh pikir, espresso dan latte. Baca baki entri ini »


peringatan utk manusia ; syamsiah fakeh

Oktober 21, 2008

dalam kita dok gelak2 ketawa; antara maria ozawa dan spongebob squarepants, macam brek angin lori tayar 12, Allah memberi peringatan kat kita, “gelak la puas2, maut tu dekat!”

aku dapat berita pemergian tokoh pejuang ini dari cucu beliau, epul.semoga roh beliau ditempatkan bersama orang2 yang Allah sayang.

kepada sesiapa yang tak kenal nenda syamsiah ni, salahkanlah kerajaan yang tutup perjuangan sebenar untuk mendapatkan kebebasan. kerajaan sekarang yang bacul ni tutup sejarah kaw2 sampai kita tak tahu asal usul. akhirnya, wujudlah anak bangsa yang bacul- tiada jati diri sehingga mudah sekali mendewakan barat-arab-jepun dan lain2.

dan semoga aku tak gelak banyak sangat… hmmm…


Osama, Obama dan maria Ozawa

Oktober 19, 2008

susah betol nak bezakan ketiga2 figur dunia ni, kan?

hahahah!!

mana pilihan kalbu?


kelas bahasa jerman melalui youtube

Oktober 18, 2008

ada dua perkara yang menyebabkan aku minat untuk belajar bahasa jerman, pertama sebab nak ikot pak rastom ke sana, keduanya sebab nak hayati semangat nit-ze dalam buku ‘beyond good and evil’ yang aku tengah cuba hadam ni.

tengah2 dok surf, jumpa video klip ni, mungkin boleh share dengan pak rastom dan komrads. Baca baki entri ini »