aaahhh… ketika hatiku gersang

September 27, 2007

kamu pernah dengar debu? debu ini satu grup dari indonesia yang terdiri dari orang amerika dan bermain irama turki. mereka juga sedang menunggu third wave di timur, kerana itu mereka di indonesia.

lagu2 mereka sungguh menyentuh hati. iramanya saja bisa membuatkan kamu fana seketika! haha

dengar lagu mereka bukan dengan telinga, tapi dengan hati…

http://www.youtube.com/user/DEBUonline

enjoy~

 tambahan;

aku terpaksa buat begini kerana sudah mabuk,

http://www.youtube.com/watch?v=e-3HwHjwgJc

Advertisements

mari layan filem penyiasat mimpi ngeri

September 26, 2007

images1.jpgdah lama aku tak dapat layan filem yang bagus. bagus dari segi gambar, awek dan jalan cerita. yang penting jalan cerita. tapi semalam aku dapat merasakan sesuatu yang hangat setelah habis tengok cerita nightmare detective (ND), otak aku mengalir keluar ikot telinga~

filem ni segenre dengan death note, misteri dan memeningkan. lagi pening dari matrix. dulu aku pemuja matrix, tapi sekarang bagiku filem matrix sudah bagaikan komtar dibandingkan dengan klcc disamping ND. ND bersandarkan idea Freud (yang memula mengasaskan ide) minda bawah sedar. aku tak belajar habis lagi bab ni, tapi filem ni berjaya bagi lonjakkan semangat kat aku untuk lebih memahami freud.

yang aku paham, filem ni cuba dekatkan rakyat dengan idea freud dengan gaya santai dan cara pembuktian.sang pengarah, tanpa langsung menyebut nama freud, mengasak cara menganalisis mimpi, perkara minda bawah sedar, dan kaitannya dengan diri kita. melalui jalan cerita yang mengasyikkan, kita tak sedar dengan pembentangan ide itu.

aku takmau bersembang panjang tentang idea freud ni sebab aku tak habis belaja lagi, nanti silap buat malu jer. tapi aku saran korang tgk cerita ni. mmg layan. lagi bes dr death note… peerrgggh!!!

 rasa macam minum sup doraisamy masa lepas ujan. layan~

(pastikan anda baca sedikit ttg ide freud dalam wiki untuk menikmati cerita ni) 


doakan aku kengkawan

September 26, 2007

berkat bulan ramadhan ni, aku nak mintak kengkawan doakan aku terpilih untuk sambung belajar di UK. penat lelah aku terasa dengan sinar harapan baru ni. biarlah dadih-dadihku menjadi saksi, aku anak perjuangan

doa tau~


kisah dan tak kesah 1

September 24, 2007

aLahdin dan Jin lampu ajaib

nota awal: cerita ceritit, tahi mata penuh poket

pada satu masa, di negara masenberdengung, wujud seorang lelaki bernama aLahdin. Dia tidak sama dengan alaudin atau aladin kerana dia tidakLah pencuri jalanan malah beliau tidak suka akan pencuri apaLah lagi rasuah. Namun jika orang kata rasuap, dia takLah kesah kerana dia tidakLah tahu.

Selepas satu musim kemarau yang panjang, aLahdin yang memang terkenal dengan sifat pembersihnya memvakum disekitar rumahnya. Encik pembersih ini membersih atas dan bawah, kiri dan kanan, tiba-tiba beliau ternampak satu cahaya yang sangat terang. “Wah!” katanya dengan terkejut tapi muka cool. Canteeknya lampu itu. Baik aku tanya tukang rujuk yang paling aku percaya. “Keyri, mai naek ataih sat!” jerit beliau dengan beria. Wajahnya tetap cool.

“Hang kat penah tengok menatang ni kat universiti hang dulu?”   

“Awat pulak tak penah?, di sana semua saya belajar” Keyri cuba teran loghat utara tak jadinya. 

“Hang memang ceredik, apa dia nih?”

“Ni kalau kat sana diorang panggey UFO pak, tapi ni bentuk macam pasu, mungkin akibat antara evolusi dan revolusi, UFO yang asalnya bentuk piring, berubah menjadi bentuk pasu untuk menerima tadahan hujan yang lebih dikawasan khaltulisiwa” kata Keyri bersungguh. Beliau belajar benda ni masa kat unviersiti jauh dulu. Dia tau semua benda. Dari hospital sampai ke bola. Semua dia belajar kat sana.

“Memang tak silap, hang memang bijak!. Macamana nak pakai uu-foo apakemenatang ni??”

“Mudah saja pak, mula-mula gosok, nanti semua masalah bapak akan selesai. Saya nak sambung kerja sat, mula-mula nak rempuh FRU, lepas tu nak daftar MyTeam ke piala dunia.” Katanya mengelat kerana malas nak layan peel bapanya.

aLahdin yang keseorangan dimusim kemarau itupun menggosok lampu itu. Jin pun keluarLah.

aLahdin terkujat. “Hehehe… selesai masalah aku!, keyri memang ceredik!”

aLahDin pun bernikah secara sah dengan jin itu dan semua masalahnya selesai. Beliau kini sering ke Australia, menaiki pesawat terbang barunya menikmati hidupnya yang kini tiada masalah.

Nota akhir:

Biarpun begitu, masalah rakan2 dan saudara mara di masenberdengung tidaklah juga selesai. Helikopter jatuh, banjir besar, ayam mahal, babi murah dan lain lain. Bilamasa orang bertanya kepadanya beliau hanya jawab, “Saya tak tahu” sambil menggosok-gosok jinnya dengan harapan masalah itu akan selesai.. “Dah setel” bisik hatinya

Sambungan kedua; aLahDin berjumpa Hakim tak Haqeem


satu malam ayah cerita sejarah

September 24, 2007

nota awal: tulisan ni aku buat waktu tgh mlm, dlm pukul 1-2pg, dalam keadaan mamai dan ‘rush’ untuk tidor. aku tak edit ayat yang berselerak ini untuk originaliti sifat kemamaian

  

Aku tak tahu kenapa, abah mula bercerita panjang lebar mengenai harta karun yamashita kepadaku. Aku rasa dia makan banyak sangat kupang. Rasa macam menyesal pulak beli kupang banyak2.

 

Aku sebenarnya dah banyak kali dengar cerita harta ni. Masa duduk ditempat tu, aku sendiri pernah rasa kuasa mistik harta ni, tapi masa tu aku terlalu kecil untuk mengerti beza komunis, jepun dan harta yamashita. Tapi susur galur tindakan dan rentetan peristiwa amat kena dengan cerita abah. Mungkin harta yamashita masih disitu, hanya untuk orang tamak buru. Tamak.

 

Masa aku kecil dan masih tak mengerti, kehadiran entity jepun lumrah bagitu. Betul! Bunyi derap kawad askar jepun aku dah tak heran. Aku masih ingat bertapa freak out sedara2 kecil aku kalau tidor kat umah aku.

 

Rumah aku dulu terletak di kawasan kem tentera jepun. Di situ ada fasiliti hospital dan penjara untuk tentera jepun. Bangunan penjaranya masih wujud hingga kini.

Kedudukkan muka buminya yang mempunyai sumber air panas amat digemari tentera Nippon. Sapa yang pernah merasa ofuro dan biasa pergi ke tempat mandi sauna di jepun akan mengerti ini.

 

Cerita bapak aku, ibu harta itu saja cukup untuk membeli seluruh tanah di negeri sembilan. Dia bilang dia pernah melihat harta itu dengan bantuan seorang pertapa. Tapi pengunggu itu menuntut syarat berat untuk mengeluarkan harta itu, maka perjanjian takdapat nak di ikat.

 

Dikatakan tempat itu dijaga oleh jin. Disebelah sana sungai, berupa lelaki tua berjanggut panjang. Disebelah tengah (jalan masuk utama dan tempat harta dijaga oleh seorang gadis melayu cantik. Kononnya gadis ini dibunuh dan ditanam bersama harta ini agar menjadi penjaganya.

 

Aku tak pernah jumpa gadis ini, kalau jumpa pun mungkin tak perasan.

 

Menurut bapak aku, dia pernah cuba nak korek keluar harta ini. Tempat itu dia seal dengan alasan nak buat lanskap. Namun penjaganya ‘mengubah’ lokasinya ke tempat lain (dalam kawasan yang sama). Kerana gagal jumpa, tempat tu dia buat kolam, dan kolam tu wujud sampai hari ni. Aku dulu selalu berfikir jugak kenapa orang nak buat taman bunga tapi pasang zink tinggi2 dan ambil masa lama sangat. Malam ni baru aku tau.

 

Tak lama selepas tu, dr mahathir datang kat tempat tu. Bapa aku kata dia nak ushya barang itu. Selepas bersembang dengan bapak aku, cabinet luluskan plan untuk pindahkan tempat tu ke satu kawasan di Pahang dan tempat tu akan dimajukan dengan oleh sebuah sykt proksi mahathir dan sykt dari jepun. Jepun pun hantar lebih 30 orang juruukur untuk buat latihan kat kawasan itu. Sekarang korang boleh bayangkan bertapa untungnya diorg ni dapat buat on-job training kat Malaysia, beberapa ribu kilometer dari rumah mereka! Dengan alasan latihan, mereka mula mengukur tempat ni, masuk keluar hutan. Aku kenal rapat dengan mereka ni, sebab depa duduk kat sebelah rumah aku dulu. Salah seorang dari mereka ni aku masih kontek guna email sehingga sekarang.

 

Lepas mamat2 jepun ni balik, plan untuk ubah tempat ni terus didiamkan. Bapak aku kata diorg tak berjaya nak kesan tempatnya ditanam.

 

Patut la bila ingat balik dulu2 bapak aku pernah beli alat nak kesan logam (alat yang macam nak kesan periuk api tu). dia juga selalu masuk hutan dulu. Ini sebabnya rupanya.

Nak jadi Indiana jones la konon tu.

  

Lepas kena sound dengan mak aku, bapak aku naik atas, tido. Aku trus on PC n type benda ni. Tapi, banyak lagi yang bermain dalam otak aku sebebnarnya.

 

Ko ingat tak orang selalu kata yang orang yang nak ‘pergi’ buat benda yang pelik2?

Ini termasuk cerita dan kisah2 dedulu yang tak pernah dia cerita kat anak dia- lepas makan kupang!

 

Aku Cuma takut yang aku akan menyesal kerana tak pernah peluk abah. Tapi buat masa ini, aku dengan ego dan kemanchoan aku nak tidor. Esok masa untuk menyesal~


Falsafah dan daya fikir tinggi mat rempit

September 21, 2007

rempit.jpgMat rempit sering dianggap makhluk bingai dan langau yang tidak dikehendaki. Tahukah anda mat rempit mempunyai tahap pemikiran yang tinggi?

 

Kita akan ambil contoh aksi ‘superman’. Sebenarnya aksi ini adalah reaksi dari tuntutan evolusi. Jika mahu laju, maka mereka perlu mengubah salah satu atau keduanya, motor atau diri-sendiri. Jika anda perasan, motor superbike dibina sedemikian rupa agar  bentuk aerodinamiknya mengurangkan geseran (drag) dalam usaha mencapai halaju tinggi. Namun jika motor kapchai dipasang fairing untuk memudahkan aliran udara, berat atau jisimnya akan bertambah. Mengikut kiraan f/m=a, jika m (mass) besar, maka a (acceleration) berkurang.

 

Oleh itu, dalam usaha memenuhi kehendak evolusi ini, mat rempit telah mengubah segala hardware yang perlu untuk menambah kelajuan dan daya pecut kapchai mereka. Mereka juga berjaya mengupgrade software (otak) dengan bantuan darah labi-labi. Namun mereka masih perlu mengubah bentuk aerodinamik kapchai mereka. Ini menimbulkan banyak perdebatan dan perbezaan pendapat bagi mat rempit yang otai dulu-dulu. Namun hampir semuanya setuju yang ‘in order for things to change, I must change first’. Perkiraan ini yang mengambil kira berat dan kos yang rendah telah mencadangkan agar tubuh badan joki perlulah diubah agar tak perlu banyak modify kat motor.

 

Cadangan ini kemudiannya dikembangkan dengan mempertimbangkan hubungan

lift (daya apungan) dan drag . jika kita dapat merendahkan coefficient of lift(CL), dan maka drag akan bertambah. Jika ikut persamaan daya apung

(lift) = CL x ½ x p x v x v x s maka jelas, kita harus paham apa yang menyebabkan CL itu rendah.

 

 Perlu dijelaskan disini yang fenomena ini hanya terjadi dalam keadaan subsonic (di bawah kelajuan bunyi). Kiraan thrust yang diterjemahkan sebagai kelajuan motor kapchai ini timbul kerana thrust adalah sama dengan kiraan theoretical advance dalam mengira hubung kait propeller. Jika kiraan yang sama boleh di 90 darjahkan ke horizon, maka lift juga boleh di 90 darjahkan menjadi counter acting kepada drag kerana drag berkadar terus dengan lift. kan ? (yang ni aku kena check balik)

 

Selain dari itu, boleh juga ditafsirkan yang kelajuan motor kapchai bergantung kepada kelajuan relative airflow, ketumpatan udara dan kelajuan motor itu sendiri.

 

Dalam mengurangkan CL atau kini disebut CD (coefficient of drag) adalah ciri aerodinamik yang disebabkan oleh aliran bendalir/ udara.  Bentuk kiraanya agak berbeda dari CL, iaitu; drag= ½ x p x v2 x CD x A(frontal area). Oleh kerana factor lain dianggap tidak begitu penting, maka seringkali ditulis, CD x A.

 

Para mat rempit yang otai-otai dulu-dulu pun bersetujulah untuk mendapat impak maksimas, maka mereka perlu mengurangkan A iaitu frontal area dan CD sebagai bentuk airfoil yang membantu airflow mengalir dengan senang dengan mengurangkan induce drag dan drag-drag yang lain. Dari sinilah lagak superman bermula.

 

Sekian, terima kasih.


dialog yang mengurangkan puasa, oleh isteriku

September 21, 2007

situasi: aku tengah drive balik dari carefour. ika kat sebelah tengah pegang safiah. 

istri: jon, awek lawa!

jon : mana?

istri: rugi la awak! wwaaahhh… awek seksi la

jon toleh kiri kanan cari..

jon: takdak pon

ika: tuu….

jon: perrrggghhh… dia nak pakai baju ke tak?

ika: ait.. tengok depan

lalu kat jalan bazaar ramadhan taman melawati

ika: jon! lawanye yang tu~

jon: mana?!?

kemudian aku teringat ayat Quran yang kata isteri dan anak-anak tu ujian bagi hamba Allah. siddiq! siddiq!