gila khinzir

Oktober 31, 2007

gila khinzir. tersembur ucapan itu depan teh tarik sarapan aku pagi tadi bila menjeling akhbar tamil nesan yang dibaca pemuda india sebelah meja aku.

gila khinzir. gambar fru buat bereked manusia, jentolak merobohkan bangunan dan gambar insan yang berdarah kepalanya.

aku tak reti baca tamil. menyesal pula dulu tak pergi sekolah tamil. aku tanya mamak waiter tu, apa dia tulis. katanya pihak berkuasa tempatan robohkan kuil kat shah alam.

gila khinzir. sampai macam tu sekali?

aku istighfar panjang

teringat aku kes roboh surau kg berembang dan surau bunjal di terengganu, menyirap darah aku ketika terbayang semula brader yang diseret keluar dari surau. teringat aku tangisan makcik tua. itu muslim. kali ni hindu pula yang kena.

pikiran aku terus terpikir hubungan hindu islam yang dah sememangnya renggang. benar. cuma tak nampak. tapi bila kita baca tamil nesan tunjuk gambar2 macam tu, reaksi aku tentu tak berbeza. namun dalam akhbar melayu tiada apa2. api sentimen yang ditabur berselerak dalam akhbar tamil, tapi kita tak tahu apa-apa. ini bahaya. kan?

aku salahkan semua ini pada PBT. pada pikiran singkat nak tunjuk power dan ‘keadilan’. ini bodohnya encik! bodoh!

aku teringat kisah sultan muhammad fatih ketika masuk hagia sofya iaitu gereja era byzantine di istanbul. setelah beliau berjaya memasuki kota itu, beliau masuk ke gereja itu, meminta askarnya membersihkannya dan menyimpan tanda2 salib dan solat jumaat di dalamnya. tanda-tanda salibi masih dapat dilihat sehingga hari ini.

ini berbeza dengan sikap tak bertamadun tentera kardinal dari rome yang sebelumnya menyerang kota itu dan meraikan kejayaan mereka dalam gereja itu dengan arak dan wanita. dalam sophia itu.

aku kagum dengan kebodohan PBT. bukan saja dalam kes kuil hindu, malah dalam kes-kes yang mempunyai sensitiviti agama yang lain. kenapa perlu pukul? kenapa perlu roboh paksa? tak reti nak bersembang dulukah? tiada berbincang dulukah?

dan samy vellu. ini bukan soal undi. jangan kamu politikkan dan mengambil publisiti murahan dalam kes ini. amaran ini untuk semua.

bila kita mendabik dada, kita ini hadhari, bertamadun dengan tangan berlumuran darah. berdialog! itu cara manusia bertamadun. kita gagal cari kata sepakat, masuk mahkamah. biar jelas hitam dan putih. biar didengar kedua-dua pihak. baru la bertamadun. ini tidak, berlagak sombong. hidung tinggi dengan kehormatan yang Allah pinjamkan.

cuba apply ini kepada semua kes. di kampung berembang misalnya, pihak jais kata surau itu TIDAK BOLEH diroboh selagi ada orang nak guna. dan kes hakmilik tanah masih dalam mahkamah. PBT pula berlagak menjadi anjing pemaju. tak pedulikan undang-undang. ROBOH! tanpa ada tatasusila.

sama la dengan kes kuil ini. jika orang ramai dapat dipahamkan dengan maklumat yang sahih, sentimen akan terkakis sendirinya. emosi akan dapat dibendung dengan baik. tanah kerajaan yang dibuat kuil tu nak roboh cepat2 nak buat apa? nak buat car park?

penutup kata, dalam masyarakat asia yang religous persona ini, haruslah kita jaga perasaan sama-sama. jika kita salah, angkat tangan dan mengaku salah, jika kita benar, buktikan perbuatan kita benar.

‘ROBOH SURAU DAN KUIL, SATU LAGI PROJEK KERAJAAN BARISAN TAK RASIONAL’

Allah lagi tahu

Advertisements

teka teki huduh

Oktober 30, 2007

soalan: sapa dia datuk syaitan?

jawapan: datuk yang kahwin dengan jin!

 *soalan ni signifikan kerana direka oleh seorang veteran umno. begitu benci mereka kepada paklah rupanya~


bapak aku kata, bukan aku kata

Oktober 30, 2007

mak aku baru dapat surat dari istana negara yang kata dia dapat AMN.

aku tanya bapak aku, AMN tu apa? bes ke?

bapak aku kata AMN tu tolak O.

aku tanya, kalau tambah O?

bapak aku kata, jadi la AMNO.

mak aku buat muka malas nak layan.


untuk mereka yang paham

Oktober 29, 2007

guy-fawks.jpgla la la la la la la la boom!

http://www.kimpix.net/2006/11/25/guy-fawkes-paper-craft-mask/


paklah akan lindungi saksi; tapi…

Oktober 29, 2007

pak lah kata dia jamin keselamatan saksi jika individu yang merakamkan aksi VK lingam (correct!) keluar dan membantu siasatan.

paklah tak mampu nak lindungi saksi sebab pertama, pengawal keselamatan tak boleh tidur. kalau jaga penjara, pak guard yang tidor boleh membuatkan banduan lari.

paklah ni janji dia tak boleh dipegang, dulu janji islam hadhari, islam maksudnya selamat, tapi kat malaysia sekarang kat radio berputar iklan supaya tak biarkan anak keluar rumah sendirian. kat surat khabar tiap-tiap hari cerita rogol, rompak, ragut dan yang terbaru, polis kena bunuh. islam kata, aman tu sampai kambing biri-biri selamat dengan serigala. islam hadhari? nope!

pak lah janji nak benteras rasuah. islam kata tak boleh rasuah. (yang aku buat dulu tu aku nyesal! haha!) semua rakyat sokong masa PRU11. semua orang percaya. tapi sekarang semuanya bersepah! isu-isu rasuah dibuat tak endah. dari port klang, skru driver, kapal selam, sukhoi ke vk lingam semua masuk bawah karpet lepas tu suruh rakyat tengok atas langit ada ‘angkasawan’.

paklah taktahu apa yang dia cakap, macam isu angkasawan baru-baru ni, FAQ angkasawan.gov.my kata;

Q1. What is the total cost of the Angkasawan Programme?
The Angkasawan Programme is an offset project given by Russia when the Malaysian Ministry of Defence (MINDEF) purchased a fleet of Sukhoi SU-30 MKM fighter jets. In other word, this programme is free.

tapi paklah kata dalam surat khabar “walaupun pembelanjaan menghantar angkasawan ini besar, tapi berbaloi”.

paklah ni tak tahu la apa aku nak cakap. dia lancar WPI untuk jadi putrajaya kedua. dalam masa orang meragui kejayaan WPI, dia dengan konfidennya lancar EastCER dan NorthCER dan lagi satu kat sarawak. sometimes i wonder, does he even know what hes doing? dalam satu masa dia kata negara kita banyak duit untuk melancarkan projek2 mega macam ni dan satu masa yang lain subsidi minyak untuk marhaen tak dia tambah dan mungkin ditarik balik, tol naik, harga barang gunaan naik. apa logik yang paklah pakai?

pak lah, sudah lah. jangan kata nak lindungi saksi, lindung kepala anak dan isteri kamu dulu. 


akukah odisi part 2

Oktober 28, 2007

odisi aku yang pertama ketika aku buat perjalanan umrah tahun 2002. grand voyage ini mengambil tempat apabila ketika naik moto dan aku ‘rasa’ macam nak pergi umrah. so aku terus pergi travel agent dan tanya pakej umrah untuk bulan ramadhan tahun tu. kalau tak silap aku RM6,000 kot (kos darat tak termasuk tiket). mahal gila! baik aku pergi haji terus, lagipun mana la aku nak cekau duit banyak tu?

aku tukar plan, KEBETULAN ustaz daud che ngah datang tempat aku bagi ceramah, memberi peluang untuk aku tanya jalan lain untuk aku sampai ke sana. dia baik line baeeekkk punya. menyeludup masuk ke tanah haramdengan paspot. style kan?

masalah nak masuk tanah haram ni, ko kena ada visa umrah. kalau nak ada visa umrah, ko kena ada mutawif dan resit deposit hotel, kat sini la kos naik masa bulan ramadhan. aku pergi bukan nak tidor hotel. 10 malam terakhir maaa… cut long story short, aku berjaya dapatkan travel agent yang sanggup ‘buatkan’ resit deposit hotel dan visa dengan harga RM500 saja. rasuahnya RM250. did i mention that aku dapat tiket free tiap-tiap tahun untuk ke mana-mana saja di dunia ini kecuali antartika dan artik. 

so aku bawak satu beg sandang kecik, kamera pakai buang dan boot pakai buang sebab kalau nak naik kapal kena pakai kasut, kalau tak kena tendang, kompeni regulation. aku bawak duit RM400 cash dan RM1,000 dalam maybank sebab ada mangkuk mana ntah kata boleh draw dari sana guna visa plus.

sebab ni prjalanan pertama back packing low cost and high risk aku, perjalanan ke KLIA memang jauh. ali, driver alias cikgu alias pemiutang aku pasang lagu arruhul jadid dan search bagi menguatkan semangat aku. masa ni aku dah ready untuk gagal. aku dah ready untuk mati, jika perlu. aku even dah siap wasiat. hahhaha

aku sampai kat KLIA, naik flight dan sampai kat jeddah. ok. part ni paling cuak, nak melepasi imigresen dengan visa salah. aku selit masuk dalam rombongan lain, yang ada unifom dengan mutawif kat depan. bila sampai turn aku, pak arab tu cakap apantah aku senyum je. sebab awal pagi, mungkin dia pon ngantuk dan malas nak layan aku, dia cop aku bagi paspot aku. fuuuhhhh….  kalo kantoi tu silap2 kena hantar balik malaysia dan siaplah aku nak menjawab dengan imigresen malaysia.

aku duduk kat airpot jeddah agak lama, tunggu ‘kawan ejen’ aku kat sana untuk pulangkan ‘deposit hotel aku’. aku tunggu punya tunggu nak sampai tengah hari dah, dia tak nampak rupa. dari subuh tadi sampai la ke tengahari, aku tunggu punya tunggu, dia tak datang2 jugak. van dan bas ke mekah/madinah dah semakin berkurangan. duit aku ada rm400 je. kat situ takder ATM dah airpot akan tutup dlm pukul 2 ptg, bukak balik tgh malam.

aku belum niat miqat makani, jadi aku kena masuk ikut mekah. nak tak nak aku kena keluar dari airport ni. aku pegi cari teksi. driver tu kata dia tau jalan untuk pasang niat walaupun aku datang dari Malaysia, cuma kena ikut jalan jauh sikit. oleh kerana limited option, aku setuju naik bersama orang mesir. kalau nak tau orang mesir ni, depa punya bulu dada gulung kecik2. memang pelik. haha.

aku sampai kat tempat yang driver ni kata boleh pasang niat. aku turun bawak kain ihram aku. mamat dr mesir tanya nak buat apa? kat sini tak boleh pasang niat. memang tak boleh! pihak arab saudi dah siap pasang papan kenyataan besar gila kata tak boleh. sheep! setelah berbincang dengan mamat mesir ni, aku terpaksa dudukkat mekah selama lima hari, baru keluar balik untuk buat umrah. gila!

sepanjang lima hari aku duduk di  mekah aku hanya ada RM400, tolak tambang teksi tadi, ada la kot RM350. tambang ke madinah pula RM100. dari madinah ke airpot jeddah pula RM50. kira aku ada RM200 je untuk makan, pakai dan hidup kat bumi orang yang aku tak kenal sapapun.

duit RM 1,000 dalam maybank? aku punya kebodohan tak aktifkan visa plus kat malaysia, so tak boleh keluarkan dari sana! arrrggghhhh tensi~sepanjang aku duduk kat mekah madinah, aku bukak puasa atas belas ihsan Allah. makan apa yang Allah kurniakan kpd saudara2 aku yang sudi berkongsi pula kepadaku. bayangkan makan buah kurma selama 10 hari, nasi dua kali saja dan air zam-zam sampai kembung perut. kalau ada rezeki lebih, orang sedekahkan aku roti. segala puji bagi Allah. aku dapat tunjuk ajar straight dari Maha Guru. aku memang pengemis secara literal. sampai sekarang aku agak alegik dengan kurma

sepanjang aku duduk di tanah haram, setiap hari adalah keajaiban. setiap yang terjadi adalah magis. dan memang hidup mati aku, Allah saja yang pegang. sampai sekarang pun.

ketiadaan duit telah membuatkan aku berjaya duduk kat masjidil haram dan masjid nabawi hampir 24 jam sehari. aku berjalan keluar untuk menghilangkan lenguh kaki saja, takder mood nak jalan2 sebab duit takde. banyak kebaikkan Allah telah kurniakan kepada aku sepanjang aku kat sana.

menyesal? TAK! kecuali bab aku rasuah untuk buat visa tu je. mungkin sebab tu ujian aku hebat. semoga Allah ampunkan aku.

masa aku sampai kat airpot jeddah balik, duit dalam poket hanya riyal 10 je kot. aku beli baklava (masa tu aku taktau baklava tu apa, main beli je) masa time peramugari hidang makanan, ya Allah, aku hepi giler! latihan aku dah selesai….

next odisi ke niu jie, beijing untuk breakfast (serius!)


bicara bersama ‘bicara sama awan’

Oktober 27, 2007

aku jumpa kiki disebuah tempat yang dirahsiakan untuk membuat rancangan menakluk dunia (hwa hwa hwargh!). sambil aku makan nasi ayam, diskusi kami berpaksi pada penulisan blog dan rancangan untuk menakluk dunia. 

ujar  kiki, blognya untuk menceritakan tentang dirinya dan persekitarannya, tak mahu bergaul dengan politik dan partisan.

aku selalu hormati kiki, cakapnya beralas sopan; pikirnya geliga. tapi yang ni aku terpaksa tak setuju, politik dan partisan adalah kamu samada kamu suka atau tidak, kerana ada tiga jenis orang kat malaysia ni, 1)aktif politik 2)benci politik       3)apologetik- tak kesah.

golongan pertama dan kedua dah memang termasuk dalam orang yang politically conscious. mereka sedar apa itu politik, ianya bukan sekadar politik berparti tapi sebahagian dari hubungan individu dengan individu yang lain. jika anda basuh kereta bapa untuk dapat upah rm5 pun boleh dikira political interest. mereka tidak menganggap politik itu cuma menggantung bendera, dan berceramah dan pengundi hantu, tetapi berupaya melihat setiap hubungan, bukan hanya hubungan antara bandar atau pentadbiran sebuah negara. orang yang benci politik ialah anti social. hehe

golongan ketiga adalah golongan tak kesah. hidupnya adalah untuk makan dan minum, tido kemudiannya bangun semula untuk makan dan minum.

macamana pun ketiga-tiga golongan ini bagaimanapun terlibat jika political power di dalam negara disalah guna. barang naik,  salah guna wang rakyat dan lain-lain. suka atau tidak, kita dah memang terlibat dalam sistem politik ini. join dan betulkan atau ketepi dan ditindas. 

jadi dalam negara yang menjunjung demokrasi sebagai cara dan kemuliaan insan sebagai alat, kita sepatutnya mengambil tahu dalam hal pentadbiran negara. negara wujud kerana kita. sebab tu takde negara kat gurun sahara. cuba kalau ada orang kat situ, mesti ada negara baru.

masalah yang timbul adalah kerana salah paham tentang politik. politik itu kotor dan najis. jangan pukul sama rata! rasuluLlah juga berpolitik, macamana nak kata? rasuluLlah main najis? jangan jadi biadap! al Quran juga ada ayat tentang politik, amacam?

demokrasi kat rakyat malaysia ni, kalau ikut carta tumbesaran manusia, mungkin berumur 4 bulan, bayi yang belum kenal apa-apa. sayangkan? selepas 50 tahun merdeka rakyat masih bodoh demokrasi. cuba tanya maikcik jual nasi lemak atau cikgu sekolah rendah, apa itu demokrasi. aku yakin jawabnya pilihanraya! 

demokrasi ialah adalah kebebasan maklumat, budaya cintakan ilmu; dan dari itu baru muncul pilihanraya, setelah semua maklumat dan ilmu diambil kira; barulah kita memilih.

maklumat dan ilmu juga perlu disebarluaskan (macam kata al farabi) agar rakyat paham tentang politik ini secara jernih. bukan semua politik itu najis tau~

wuteveritis, suka hati ko la kiki, blog ko, PC ko, zakat fitrah ko pun ko bayar sendiri, bukan aku bayarkan. apahallak aku sibuk2 nak suruh2 ko, kan? jom anisup, esok, korang set time