trailer sang murobbi

Ogos 30, 2008

ketika bersembang dengan Sam, kepala AMK tak lama dulu, dia ada cerita tentang kehebatan dan fenomena yang bangkit akibat filem ‘ayat2 cinta’.

sam, sori la bro, filem tu antara filem yang paling teruk pernah aku tengok.

tapi buat rakan2 yang ada akses, aku benar2 cadangkan filem ini sempena ramadhan ini. sang murobbi!

nota tapak kaki; pertama. kalau nak tempah boleh bagitau, tapi stok tak tentu. kedua. jangan beli yang cetak rompak. aku tampar muka sapa yang beli cetak rompak.ketiga. baca quran lebih baik dari tengok filem. prioritas ya!


bonus sebulan sangat sedikit!

Ogos 30, 2008

kali ni bumilangit nak tulis pasal ekonomi dan kira-kira pula. sekali sekala nak jugak buang tebiat, ye tak?

semalam dalam bajet 2009, paklah umumkan bonus sebulan gaji untuk kakitangan awam. mesti dia bajet orang hepi. daanngg!!! working class heroes macam aku ni hanya meludah dan kata, “apsal sikit sangat?”. Baca baki entri ini »


bingkisan dari pematang pauh

Ogos 27, 2008

1

izinkan ku sentuh kelumbungmu

pada malam ini,

yang anginnya menyucuk sejuk tulangku,

bekukan tangis resah seorang hamba.

2

kelumbungmu hay harumnya,

kalau ini rayhan, aku pasti mabuk;

kalau itu cinta, aku pasti tunduk!

aduh, tak sanggup aku tatap matamu

yang menyorot kembali seluruh hidupku

aku malu dengan semua dosaku.

3

izinkan aku sentuh saja kelumbungmu,

wahai seri dewi malam;

jangan risau, kakiku masih terlipat

aku takkan menerpa,

aku tahu waktu itu akan tiba;

ya, waktunya lepas putus nyawa!

4

hay! haus rinduku haus cintaku

siramkanlah dengan salsabil

agar hati ini terus subur

menjadi kekasih yang setia.

5

hay hamba Allah yang patuh!

tundukkanlah pandanganmu

agar ujung mata kita tak bertemu,

menjadi senjata syaitan menganggu ikhlas cintaku.

(aku tak tahan panahan itu!)

6

temankan aku hay hamba Allah yang setia!

pada malam ini dengan secangkir rayhan dan salsabil,

mari duduk disisiku – mari duduk disini,

dengan kelumbungmu itu

kita tunggu subuh datang,

kemudian tunggu lagi esok malam

(satu malam di yayasan aman, penanti, pematang pauh)

(terima kaseh Tuhan kerana kemenangan Anwar dan si bidadari manis itu, kini aku damba maut dan syurgamu- haha!)


aku menulis bukan kerna nama

Ogos 26, 2008

dah setahun rupanya blog ini berfungsi. rasa zaman berlalu laju.

nak ikut, blog bumilangit tidaklah se-popular rakan2 ku yang lain seperti adi dan najwan namun mungkin itu kekuatan aku, untuk menetapkan nawaitu – aku menulis bukan kerna nama!

dalam masa2 writers block datang dan pergi, banyak benda2 mengarut yang aku tulis. kesal dan sayang kerana semuanya sekitar isu semasa. aku perlu lebih banyak menulis tentang perkara yang tak ditelan masa. nanti tulisan2 aku tak akan dapat dihargai bila aku tua nanti. zaman itu lah berlalu laju.

bukan sedikit herdikan yang aku terima kerana blog ini. aku juga pernah menulis yang blog ini penuh dengan sampah. aku tulis juga; bukan untuk kamu baca, bukan untuk dipuja-puji. aku menulis kerana aku rasa perlu. aku menulis bukan kerna nama

(ini adalah antara respon buat mereke yang mempersoalkan kenapa aku tak kejar pangkat dan kuasa dalam parti dan ofis anwar. ini adalah respon untuk menjaga hati dan ikhlas. ini adalah respon buat ulang tahun pertama bumilangit blog)

trimas kawan2!


Sumpah! semua ini kebetulan! (video anak najib)

Ogos 21, 2008

sumpah saiful sehari sebelum penamaan calon?

keBETULan….

 

 

rang undang-undang DNA semasa kes Anwar berjalan?

keBETULan….

 

 

penangkapan ADUN PKR sebelum pilihanraya kecil Pematang Pauh?           

keBETULan….

 

 

 

keluarnya video anak Najib bergatal-gatalan di institusi pengajian tinggi di luar negara?

ini tidak BETULL!!!

 

 

(pelajar Uitm bila nak demo? anak menteri best je kat luar negara, korang hingat Najib percaya dengan kebolehan Uitm korang tu? ptuih!)


Arif shah graduan mana, SEBENARNYA?

Ogos 20, 2008

dalam sibuk-sibuk kempen pilihan raya pematang pauh, pihak media massa (baca: ejen BN) telah menjaja kehebatan dan ketokohan calon BN, Arif Shah yang katanya sehebat Anwar Ibrahim, namun ada beberapa fakta yang diragui kebenarannya atau hanya pembohongan besar terhadap rakyat.

rata-rata media menyatakan yang Arif merupakan graduan Diploma tanpa menyebut dari universiti/kolej mana dan ada yang menyebut yang dia dari Universiti Nanyang, Singapura. Namun dalam Utusan Malaysia telah menambah dalam profilnya yang Arif telah mendapat diploma kejuruteraan awam dari Graber International, California.

Dalam The Star pula menyebut yang beliau sedang menyambung pelajaran dalam kursus PhD di Edison University of Technology dalam pengajian luar kampus. tidak pula dinyatakan dalam bidang apa.

namun apa yang menariknya, jika dilakukan pencarian dalam enjin pencari internet, kita takkan jumpa kedua-dua institusi ini, Graber International mahupun Edison University of Technology. Gunalah Yahoo! atau Google, tidak akan ada satu pun jawapan yang mengatakan institusi ini wujud apatah lagi bertauliah!

dalam keghairahan memancing undi, tak perlulah sampai tahap ‘mengelirukan’ rakyat dengan cerita dongengan. rakyat sekarang bukan bodoh, dan tak rela diperbodohkan. kamu graduan mana sebenarnya Doktor Arif Shah .PhD?

klik imej untuk besarkan


gambar konvoi AIC ke penamaan calon P44

Ogos 17, 2008

klik untuk gambar yang lain


BN cuba takutkan rakyat di PPauh tapi..

Ogos 17, 2008

BN seperti biasa, mempergunakan jentera kerajaan untuk memastikan kuasanya tidak tergugat.

dalam pilihanraya kecil, polis sering diperkudakan untuk menyakitkan hati dan menyinggung ketenteraman rakyat selain  menakut-nakutkan rakyat. seperti di ijok, kerajaan BN menghantar FRU, SB dan polis2 untuk menggelisahkan rakyat pematang pauh. selain roadblok, kehadiran polis dengan trak meriam air menimbulkan rasa tak senang dikalangan orang2 kampung.

tapi kami di AIC juga belajar apa itu agitasi. dan ini jawapan kami

berhentilah gunakan polis. mereka bekerja untuk rakyat, bukan untuk penuhkan saku kamu. water cannon? bueeekkk… tak takut~


saiful bukhari hero rakyat Malaysia

Ogos 15, 2008

tadi saudara saiful bukhari telah bersumpah dengan nama Allah yang dia telah diliwat oleh bekas majikannya, Anwar.

kita juga jangan lupa penat lelah perwira2 negara yang berhempas pulas mempertahankan nama negara sebelum ini. nama2 seperti umi hafilda, khalid jafri, azizan sanggup bergadai maruah untuk membuktikan apa yang mereka cakap itu benar.

apakah ganjaran yang kerajaan bagi untuk mereka? tiada! Khalid jafri semasa pengkebumiannya tiada seorang pun menteri (yang dahulunya memuji2 keberaniannya) menziarahi pusaranya. Azizan pula setelah ditangkap khalwat terus hilang. saya cadangkan dia pergi membantu perjuangan saiful dan memberi khidmat kaunseling peribadi kepadanya. (khidmat kaunseling je tau, jangan lebih2!). Umi hafilda pula yang mengaku pernah tidur bersama Anwar macam sasau. kali terakhir aku jumpa dia ialah masa forum Mahathir dekat hotel PJ. terhegeh2 nak mengampu Mahathir. geli geleman aku tengok.

sebenarnya bersumpah ini tindakan yang terdesak, hatta bersumpah dengan nama Allah sekalipun. jika kamu ada bukti yang kukuh, tak perlu sumpah, buktikan saja. aku suka nak tengok macamana reaksi saiful dalam mahkamah.

peguam: kamu diliwat anwar?

saiful: benar

P: best tak? kamu suka?

S: dia paksa

P: tapi ini kata kamu suka sama suka. jawab soalan saya, kamu suka tak?

#aku nak pergi pematang pauh ni, jumpa lagi lusa, insyaAllah


Untuk Insan Tertutup Minda

Ogos 13, 2008

UiTM

**respon kepada kebengapan mereka yang menentang kemasukkan bangsa lain ke dalam Tanah Haram Universiti mereka.