polis yang dibicarakan

(tulisan ini tak bermaksud untuk memperolokkan polis. saya suka polis yang baik. mereka banyak tolong saya)

walaupun mata dan telinga rakyat bertumpu kepada kepada dua insan sekarang, iaitu Anwar dan Rosmah, namun hakikatnya yang dibicarakan sebenarnya ialah polis, yang mengaku badan untuk menegakkan law and order (undang2 dan ketenteraman awam).

imej polis tercalar teruk selepas trajedi 1998 yang mana tunggak kepimpinan polis, ketua polis negara, rahim noor telah menumbuk mata anwar sehingga lebam. sebelum itu, rakyat dikejut dengan cara polis melayan rakyat dengan kejam dan zalim disekitar demo pro reformasi. malah video rakyat tanpa senjata ini dipijak masih boleh diulang lihat dalam youtube sehingga kini.

jenaka tilam bertompok sperma juga masih teguh dalam minda penduduk malaysia. siapa yang boleh lupakan lagak musa hassan, ketua polis negara sekarang, mengangkut tilam naik-turun mahkamah untuk membuktikan yang anwar itu memang benar2 peliwat jubur dan kaki perempuan. kita akan ingat cerita ini sampai bila-bila, sepertimana kita ingat cerita P ramlee.

cerita kotor badan polis ini bukan benda sulit yang diceritakan secara tertutup dalam organisasi bawah tanah, tapi telah diketahui ramai dan menjadi bahan sembang di mapley dan padang golf. lencana “saya anti rasuah” diperolokkan menjadi “saya nanti rasuah”. setiap kali ada road blok, kita akan tengok kalendar dan kata, “oh yaa, dah tengah bulan”. karat dalam badan ini punya teruk, sehingga musa hassan behasrat memberi roh baru dalam tubuh lama polis.

maka dimomokkan setiap anggota dengan perkataan ‘intergriti’. setiap dada anggota polis disemat, intergriti amalan kita. kamu tahu apa maksud intergriti? IkaN TEnGiRi? bukan. intergri-TILAM? juga bukan.
oleh kerana terlalu angkasa nya bahasa musa hassan, bukan sahaja rakyat pening, malah anggota polis sendiri pun masih samar2 maksud intergriti ni.

tapi mungkinkan lencana yang tersemat dipoket itu merubah roh dalam badan itu, cuma masa yang menentukan. dalam kes terbaru, rakyat terharu melihat bagaimana sebuah badan yang berjati diri dan teguh pendiriannya melayan dua kes yang dihadapi oleh dua ikon besar Malaysia, anwar dan rosmah.

kes pertama, anwar, dituduh meliwat, ditangkap oleh unit UTK dengan lengkap berpurdah dan disoal siasat selama hampir 2 hari dan terpaksa bermalam di lokap.

kes kedua, rosmah, dituduh membunuh altantuya, disoal siasat. penuduhnya ditangkap kerana memfitnah.

pengajaran dari cerita ini adik2, jangan main buntut, bunuh orang tak apa. namun di kaca TV, pemimpin2 badan yang mengamalkan intergriti ini masih sanggup berkata, ini prosedur biasa. jika ini benar, maka siallah malaysia ini.

rakyat sebenarnya sekarang lebih tertumpu kepada polis, untuk membuktikan lencana itu bukan hanya slogan logam yang tak dipahami sesiapa. rakyat jadi saksi, rakyat jadi hakim.

Advertisements

2 Responses to polis yang dibicarakan

  1. cleffairy berkata:

    Masalahnya dengan polis-polis di Malaysia ni, mereka lebih banyak minum kopi dari menjalankan tugas, dan tidak ada kredibiliti.

    šŸ˜›

  2. bumilangit berkata:

    kopi mereka kopi kampung, bukan starbucks.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: