indiana jon (aku le tu)

semalam aku tengok indiana jon(es) semasa aku tersangkut dalam hujan dalam perjalanan pulang dari rumah. semasa orang lain berteduh bawah fly over, aku berteduh kat one utama. emm.. lebih tepat, TGV one utama. aku telefon ika (bini aku) dan tanya, “apa benda yang indiana jones cari dalam cerita the last crusaders?” ika jawab, “tatau, ika tak tengok indiana jones”.

TOOT! jawapan anda salah! “ika tak tengok indiana jones” bermaksud, “ok, awak boleh tengok cerita tu sorang2”.

kepada penyokong yahudi, pergi la tengok cerita tu. bila dah sampai separuh cerita baru aku ingat, spielberg tu kan friends of jews.

ceritanya tipikal indiana jones kecuali indy yang lebih tua dan tiada awek cun. mungkin george lucas dan spielberg sudah sedar kegagalan star wars episod 1-3 bermula dari cubaan untuk membawa perubahan. yeah! kopi itu hitam. biarkan dia hitam!

-jangan baca bahagian ini jika anda nak tengok cerita ni-
cerita kali ini, mungkin kerana spielberg dah kehabisan idea, maka dia campurkan ET dan indi. jadilah tengkorak kristal. cadangan aku buat spielberg, kalau kau nak buat sekuel ET, apa kata kau masukkan unsur-unsur jurasic park, atau schindler list? haaa!!! teori baru; yahudi zionis tu sebenarnya makhluk asing yang cuba menakluk bumi!

marilah kita akui, ford dan spielberg, dua-dua pun dah tua. (dalam istilah masakini, “kalau keluar parti pun orang tak kesah”). walapun cerita ini penuh aksi2 padat namun semacam ada sedikit hambar dan lembab. CGI nya pula lemah, macam nak tak nak saja tipu penonton. semut gergasi nampak tipu. air terjun tak nampak betul.

kalau nak tipu, tipulah betul-betul!

sebuah kuil yang tak pernah dibuka selama lebih 5,000(lima ribu) tahun, dan cara nak buka kuil ini, punya lah susah sehinggakan tidak mungkin ada sesiapa pun yang dapat buka pintunya. lima ribu tahun, ok?

tiba-tiba bila setelah dapat dibuka, ada pulak patung gautama buddha dan askar terracota dalam tu!
indy, sebagai seorang ahli arkeoloji yang hebat begitu kagum sehingga dia berkata, “mereka mengumpul artifak seperti aku-ahli kaji purba!”

opppsss…
ahli kaji purba alias professor sejarah yang hebat dah lupa kah yang buddha lahir sekitar 560 sebelum masihi dan terra cotta pula dibina oleh maharaja Qin sekitar tahun 210 sebelum masihi. apa yang figura-figura itu buat dalam kuil yang ‘tak pernah dibuka’ selama 5,000 tahun.

kalau nak tipu, tipu la betul-betul!

long story cut short, cerita ini tiada sentimen yang dapat menaikkan iman dan hanya sesuai ditonton jika anda naik motorsikal dan lalu disebelah one utama dan tiba-tiba hujan. jika tidak, jangan buang masa anda.

One Response to indiana jon (aku le tu)

  1. ixora berkata:

    haha.. ada maksud tersirat rupanya ayat pn ika tu.😀

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: